25 Ekim 2011 Salı

İşlem Numarası 4

KASA ÇEŞİTLERİ

Bilgisayar kasaları, içerisinde bilgisayarımızın anakartı, işlemcisi, ram bellekleri ve diğer kartlarının dış etkilerden korumak ve bu parçaları bir arada tutmak için kullanılan birimdir.


1. Slim Line (İnce Kasa) : 286 bilgisayarlar ile çıktı monitör üzerine konur. İnce olması iyi ama yeterli genişleme imkanı yok ve iç havalandırma açısından uygun değil.


2. Desktop (kalın kasa)  : 386 bilgisayarlar ile çıktı monitör üzerine konur. Geniş hava dolaşımı iyi ama çok yüksek, monitör üzerine konulunca ergonomik olmuyor.


3. ATX Kasa  : Pentium II’lerle birlikte çıktı. Bu kasalarda güç kaynağı teknolojisi farklıdır.


Bilgisayar güç kaynağı , genellikle metal bir kasa yerleştirilmiş, içinde transformatör ve elektronik devreler bulunan, bilgisayar birimlerinin çalışmaları için gereksinim duyulan farklı gerilim değerlerinde doğru akım sağlayan donanımdır.
Sıradan bir bilgisayarın kullandığı güç kaynağı yaklaşık 450-600 Watt güçtedir.

Anakartın Kasaya Montajı :




Dahili Kabloların Bağlantısı:


A- FAN: PC açıldığında devreye girer ve iç elemanların ısınmasın. engeller.

B- ELEKTRİK DÜĞMESİ: PC'yi açmaya (1 pozisyonu) ve kapamaya (2 pozisyonu) yarar.

C- GERİLİM DEĞİŞTİRİCİ: Bu anahtar sayesinde bulunulan ülkeye göre akımın giriş gücünü seçmek mümkündür. Örneğin A.B.D.'de 110 Volt'a, Türkiye'de 220 Volt'a ayarlanır.

D- BESLEME: Akım prizine bağlanacak olan kablonun yerleştirilmesi gereken prizdir.

E- PS/2 FARE: Farenin bağlanması için seri bağlantı noktası.

F- PS/2 KLAVYE: Klavyenin bağlanması için seri bağlantı noktası.

G- USB GİRİŞİ: USB (Universal Serial Bus), PC'nin farklı tipte donanımlarla diyalog kurmasında kullanılan en yaygın bağlantı tiplerinden birisidir. Tüm yeni nesil bilgisayarlar USB 1.1 standardını ve bunun daha gelişmiş surumu olan USB 2.0 standardını destekliyorlar. Çünkü fareden tutun da yeni model yazıcı ve tarayıcıya kadar birçokcihaz bu tipteki bağlantıyı tercih ediyor.

H- RJ-45 ETHERNET GİRİŞİ: Ethernet, iş ortamlarında PC'leri yerel bir ağa (LAN, Local Area Network) bağlamak için kullanılan en yaygın teknolojidir.

I- SERİ BAĞLANTI NOKTASI: Normalde harici modemin yada diğer harici donanımların sisteme bağlanması için kullanılır.


J- ENTEGRE VİDEO CIKIŞI: Bu bağlantı noktasına monitörünüzü bağlayabilirsiniz. Giriş, direkt olarak anakarta entegre edilmiştir. Her anakart bu özelliği desteklemez.

K- PARALEL BAĞLANTI NOKTASI: Paralel bağlantı noktası, yazıcı ileyapılan standart bağlantılar için kullanılır. Bir yazıcı hem paralel bağlantıyı, hem de USB bağlantısın. destekleyebilir. Sadece paralel bağlantı ve sadece USB bağlantısını tercih eden yazıcı tipleri de vardır.

L- OYUN GİRİŞİ (GAMEPORT): İsminden de anlaşılacağı gibi bu giriş, bilgisayarın oyun donanımlarıyla bağlantısını sağlamaktadır. Oyun çubukları (joystick) bu tip donanımların en tipik örneğidir.

M ve N- SES GİRİŞLERİ: Hoparlörler ve kulaklık için kullanılan girişlerdir. Line-in (M) ve line-out (N) olarak ikiye ayrılırlar. Farklırenkleri, doğru kablonun doğru girişe takılmasını kolaylaştırır.

O- MİKROFON GİRİŞİ: Mikrofonu sisteme bağlamak için kullanılan giriş.

P- GRAFİK KARTI (EKRAN KARTI): Bu PC'de ekstra bir ekran kartı bulunuyor. Kart, monitör bağlantı noktası (P1) ve TV çıkışı (P2)dışında bir de DVI bağlantısı sunuyor (P3). DVI, yeni nesil LCD monitörleri sisteme bağlamak için kullanılıyor. LCD,son zamanlarda giderek yaygınlaşan ve son derece ince bir yapıya sahip olan monitörlere verilen isim.

R- DAHİLİ MODEM: Bu PC, bir adet dahili modeme sahiptir. Modem,internet bağlantısını sağlar.

R1- TELEFON GİRİŞİ: Telefon hattı kablosunun modeme bağlanması için kullanılan giriş.

S- Sisteme eklenecek yeni kartlar için boş yuvalar.




Ön panel kablolarının bağlantısı:








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder